Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
8.4.2006, Jiří Kovka, aktualita
Japonský deník Nihon Keizai Shimbun uveřejnil informaci, že společnost Casio vyrobila palivový článek do notebooku, který umožní pracovat 20 hodin na jedno nabití. Palivový článek pracuje na bázi extrahování vodíku z methylalkoholu a je...
starmen (438) | 14.4.20067:29
Ne nebojte, opravdu to dýmit nebude :­-D.
Palivových článků jsou různé druhy.
Před cca 7dmi lety jsem slyšel o prvních prototypech palivových článků, které pracovaly na vodu a to tak, že při nabíjení ­(ze standardní zásuvky­) se oddělil vodík a kyslík a při spotřebovávání se opět tyto složky slučovali a to vytvářelo energii ­(nebo to bylo naopak ? nejsem zrovna moc chemik­/fyzik :­-­) ­). Pokud již médium bylo značně opotřebované, tak se prostě vylilo a dala se tam voda nová. Jednoduché. Co je s tímto článkem nyní netušim. Každopádně s tímto článkem bych měl asi trošku strach, protože kombinace kyslíku a vodíku je silně třaskavá. Jen málo která kombinace je neškodná ­(např. H20 že :­-­) ­).
Dalším typem palivového článku je článek, který funguje obdobně ­(na bázi oddělování nebo slučování dvou chemických látek­), který ovšem nemá obnovitelný cyklus. Tzn dáte do něj ­"palivo­" a jakmile je všchna možná získatelná energie danou reakcí zpotřebována, tak se ­"spotřebované palivo­" ­"zahodí­" a naleje nové. Takto tuším fungují články na metylalkohol. Tzn. pravděpodobně i tento článek takto bude fungovat.
Jinými slovy budete­-li mít notebook s tímto palivovým článkem, tak si na dovolenou s notebokem budete brát i příruční kanistr metylalkoholu jako palivo pro ntb ;­-)
Odpovědět0  0
snajprik | 8.4.200618:18
:D:D:D:D:D:D:D:D:D
Kua vsak to ide na metilalkohol možno to bude žrať aj pivo :D:D:D možno notebook nepohrdne ani domacou palenkou :D:D:D:D ale paradmy vynales len asi stupne spotreba alkoholu v domacnosti :D
čo to ty šikmooky nevymyslia
Odpovědět0  0
Hornet74 | 10.4.20069:25
Jestli doma pijete metylalkohol, tak uz ti nick asi moc nesedi ;­-)
Odpovědět0  0
snajprik = Ing. Peter Strelec | 10.4.200613:26
Určite nepikeme doma metilalkohol lebo sa od neho slepne, metilalkohol sa vypaluje zhruba o 10°C nižšie ako teplota vypalovania alkoholu a použiva sa v zdravotnictve, ale metilalkohol tieš obsahuje v sebe alkohol takže aj ked piť sa nesnie tak tieš ma svoje percenta alkoholu v sebe takych 50­-70% alkoholu tak preto som hovoril že v domacnostiach stupne spotreba alkohoku lebo nieje velky rozdiem medzi metilalkoholom a alkoholom takže ak ide na jedno tak pojde aj na druhe tem palivovi članok :­). A k Nicku ten použivam na nete už 11 rokov a nevidim dôvod ho meniť
Odpovědět0  0
salko | 8.4.200610:56
By mohlo niekoho napadnúť, keďže je to palivový článok, teda je tam slovo palivo, tak že či to bude dymiť ako auto, prípadne či to nebude potrebovať emisnú kontrolu :­)

Ale vážne, bude to bomba, a keď sa k tomu pridá tá nová technológia diskov založených iba na pamätiach bez točivých elementov, tak sa už teším. Ešte by sa mohlo nejako zúžitkovať teplo od CPU ­(a teraz aj HDD­), nejako ho odviesť a premeniť na energiu.
Odpovědět0  0
Krevety (106) | 8.4.200614:23
me by spis zajimalo zak se to bude jako doplnovat :D
to s tim budem jezdit na pumpu ? :D
Odpovědět0  0
Ox! (7) | 8.4.200610:16
Tak tohle je vážne dost dobrý. 20 hodin. Eště by mě zajímalo kolik to váži jak dlouho se to nabíjí a kolik to bude stát. To bude dost mastný co??
Odpovědět0  0
Zdeněk Eisenhammer (103) | 8.4.200610:30
Palivový článek se snad nenabíjí, jenom se mu doplní palivo, ne? :­-)
Odpovědět0  0
Ox! (7) | 8.4.200610:53
tak to sry nějak se v tomhle neorijentuju. Dík za radu. :)
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.